Начало, Здраве

Червено вино води до хемороиди

Д-р Ерсин Ходжаджиков, хирург от столичния институт за спешна помощ “Пирогов”
Д-р Ерсин Ходжаджиков, хирург от столичния институт за спешна помощ “Пирогов”

Пикантната храна и системната злоупотреба с алкохол, например с червено вино, могат да ви докарат хемороиди. Това заяви пред “Труд” д-р Ерсин Ходжаджиков, специалист по хирургия от института за спешна помощ “Пирогов”.

След това твърдение много хора биха го контрирали: “Нали червеното вино се препоръчва като профилактика на сърдечносъдови заболявания?!” “Не става дума за опасност при една чаша вечер, а за постоянно напиване с червено вино”, разясни хирургът. И продължи: “Ще се намерят много мъже, които ще ви кажат: “Аз всеки ден изпивам по един литър, но нищо ми няма”. Само че подобни изказвания са относителни, защото не се знае докога човекът ще се чувства добре, тъй като хемороидите биват разкрити чак когато се появи кървене или болка.

Червеното вино съдържа танин, който не оказва благоприятно влияние върху съдовата стена и отключва описаното оплакване. Злоупотребата с концентрирани напитки води до същия ефект.

Рискови фактори за появата на хемороиди също са: наследствената предразположеност, проблеми с вените, които впоследствие могат да доведат до хемороиди, запек, дългото стоене на тоалетната чиния. Последното обикновено се наблюдава при мъжете. “Ако ги попитате, всеки втори или трети ще ви разкаже, че стои по половин час в тоалетната, където чете вестник или списание. Което обаче е бич за хемороидите”, категоричен бе д-р Ходжаджиков. Той обясни, че в описаното положение мускулатурата се отпуска, кръвта слиза в малкия таз, застоява и това води до опасно разширяване на намиращите се в областта съдове.

Рисков фактор при жените пък е бременността. Вътрекоремното налягане, което се дължи на плода, също води до застой на кръвта в малкия таз. Така може да се появят хемороиди.

За съжаление, преди да се изявят, няма сигнали, които да ни предупредят за тях. А симптомите са: кървене, болка, която е по-силна, ако хемороидите са възпалени и в напреднал стадий, възможен е лек сърбеж, зацапване на бельото заради отделяния секрет и др. Дали аналният секс повишава риска от неприятното заболяване? Не, той няма пряка връзка с хемороидите. “По-скоро може да доведе до нарушаване на целостта и протъркване на лигавицата, а оттук да настъпят оплаквания”, обясни д-р Ходжаджиков.

“Много е важно е да се спомене, че не всяко кървене и болка в тази част на тялото издават хемороиди. Може да са симптом за туморно образувание, полипи на правото черво, на папиломи (вид образувания) или фисури. А често хората правят фаталната грешка да се самолекуват”, категоричен бе хирургът от “Пирогов”. И добави: “Отиват в аптеката и казват: “Дайте ми нещо срещу хемороиди”. Фармацевтът им продава някой от познатите мехлеми или таблетки, а впоследствие се оказва, че пациентът е с фисури или дори тумор. Затова най-важното е да се отиде на преглед при специалист.”

Докторът каза още, че самолекуването или терапия по телефона, практикувана от някои лични лекари, в дадени случаи се оказват опасни за здравето ни. С подобно поведение може да не се открие навреме сериозно заболяване, включително рак, както вече бе казано. А в този случай всяко забавяне е фатално.

При невзимането на мерки хемороидите се възпаляват и тромбозират - надуват се и могат да излязат извън аналния пръстен. Кръвта в тях се съсирва, не може да се “оттече” и се образува тромб. Налага се оперативна намеса, с която той да се отстрани. Друго възможно усложнение е тежка кръвозагуба. “Имали сме болни, които заради всекидневно кървене при тази диагноза, идват с нисък хемоглобин, нуждаят се от болнично лечение и кръвопреливане. Понякога се стига до операция”, каза д-р Ходжаджиков.

Диагностиката предвижда преглед от специалист. Най-добре е да е хирург, защото той ще разбере източникът на кървене, какво е заболянето, в какъв стадий е и какво лечение се налага.

Хемороидалната болест има 4 стадии. В първи и втори лечението е медикаментозно - със свещички и мазила. Проблемът не отшумява кардинално, а ефектът е успокоителен и временен. Прилагат се също неоперативни методи като криотерапията (тя води до некроза на хемороидалната лигавица, но ефектът не е траен, затова и рядко се ползва). Същото въздействие се извършва и с висока температура (нещо като лазертерапия). Трети вариант е склеротерапията - прекъсване на кръвоснабдяването в проблемната област, но и то води до временно облекчаване. В световната практика най-успешният неоперативен метод е т. нар. бандинг - поставяне на ластичета върху хемороидите (като завързване). Следва бързо въстановяване, а след няколко дни хемороидът некротизира и “отпада” сам. Всички тези методи се прилагат до трети стадий.

Последното “оръжие” е операцията. Съществуват класически и съвремени хирургични методи. “Сред модерните е прилаганият от нас, в “Пирогов”, метод на Лонго (кръстен на създателя си - италиански учен). При него се използва автоматичен ушивател, с който се извършва безкръвно радикалното едноетапно премахване на хемороидите”, заяви д-р Ходжаджиков. Затова в последствие следоперативният период е много кратък, а следоперативните усложнения са сведени до минимум.

В “Пирогов” по метода на Лонго, който се прилага от 2000 г., годишно се оперират около 200 пациенти. Затова болницата има най-голям опит в този вид хирургично лечение.

Уязвими за появата на хемороиди са хората, чиято професията ги принуждава дълго време да седят (като шофьори, офис и компютърни служители) или да стоят прави (хирурзи, сервитьори, бармани и др). Застрашени са и тези, които вдигат тежести.

Д-р Костадин Зарков: Основното лечение е чрез операция

Основното лечение на хемороидалната болест е оперативното. В последните години като най-ясна техника на изпълнение се утвърди т. нар. хал доплерова методика (HALL DOPPLER). Това заяви д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната Пета градска болница и председател на съвета на директорите й.

Какво предвижда прилаганият от хирурга метод на лечение? С помощта на доплеров звуков сигнал ръчно се прекъсват хемороидалните артерии. Техният брой е различен, но обикновено е между 9 и 16. “Този вид хирургична интервенция има най-атравматичното действие върху лекуваната зона без да носи риск за пациента”, категоричен бе д-р Зарков. Според него хал доплеровата методика е и лесно усвояема от специалистите. Тя е със сравнително къс период на следоперативен дискомфорт, с траен и удовлетворителен резултат, който се доближава до стоте процента.

Методиката, която се прилага при хемороиди в Пета градска болница, е създадена от японски хирурзи. Естествено първите апарати, нужни при този вид операция, са произведени в Япония. В Европа навлизат през 2002 г. “Сериозно приложение още тогава намират в Австрия, а след моя специализация във Виена през 2005-а внедрихме методиката и в България - в Пета градска болница”, заяви д-р Зарков.

Той е категоричен, че "японската" методика е комфортна и за пациента, и за хирурга. "През изминалите 6 години чрез нея сме помогнали на близо 700 болни", припомни хирургът. Той подчерта, че с всяка изминала година методът се развива все повече и се прилага при най-тежките и запуснати случаи. "Широко приложение и въздействие намира също при тежките пролапси на хемороидите (т.е. при смъкване на правото черво през аналното отверстие - ефектът е като пръст на ръкавица)", разясни специалистът от Пета градска болница.

Хал доплеровата техника е разпространена в Западна Европа и влиза в конкуренция с другите методи заради своята универсалност, икономичност и ефикасност. "Позволява да се планират и двуетапни процедури в някои случаи, при които се постига 100-процентов ефект. Те се извършват в период между 6 и 8 месеца без отежняващи фактори", обясни д-р Зарков. Просто се прекъсва кръвонапълването на хемороидите и няма как те да се появят повторно. Рецидиви при описваната методика няма, а налице всъщност са остатъчни заради непълно първо въздействие върху проблемната зона. Т.е. били са изпуснати артерии и по тази причина не са били "уловени". В тези случаи се налага втора процедура. Това може да се случи при пациенти в четвърти стадий на болестта, заради голямата съдова наситеност. "При всички преминали през болницата ни пациенти с хемороиди, повторна хирургична намеса обаче се е налагала при не повече от 10 души", заяви д-р Зарков.

Попитахме го, ако българинът с хемороиди заложи на народните методи на лечение, дали може да си докара проблеми. Хирургът заяви, че няма такава опасност. Но побърза да добави, че хемороидалната болест е червена лампа за рака на дебелото черво. Затова е толкова важно оплакването да бъде уловено навреме.
"Опасни са хемороидите в четвърти стадий, които са с постоянен пролапс. Обяснението е, че при това положение червото вече е подложено на риск от раково заболяване, тъй като е извън организма ни", разясни хирургът. Ето защо при хемороиди веднага трябва да се отиде на преглед. Чрез него ще се установи, ако има бъдеща опасност за здравето ни. За съжаление съвременната младеж се превръща в нова уязвима група и то голяма, защото младите прекарват седнали с часове през монитора. А това е предразположение към болестта.

Практични съвети

За читателите на “Труд” хирурзи дадоха няколко практични съвета как да се спасят от болезненото страдание:

- Всичко, което води до запек, е предпоставка за развитието на хемороиди. При някои хора до това състояние се стига вследствие на диети. Например при тази на Дюкан. При други е достатъчно да хапнат повече хляб и вече имат проблем с ходенето до тоалетна. Затова съветът е да се внимава с диетите и какво се поставя на трапезата. Трябва да се приемат повече течности, лесносмилаеми храни и съдържащи целулоза.

- Разстройството също е опасно и води до хемороиди. А има хора с чревни заболявания (със смущения в пасажа), които всекидневно са с по няколко изхождания.

- Да се извършват умерени физически усилия, да не се допуска заседнал начин на живот и да се поддържа добра лична хигиена.

- При проява на някакъв дискомфортнезабавно да се потърси консултация със специалист.