Начало, Крими и Право

Къдравия с пропуски в три парламента

Костинбродският бизнесмен Любомир Илиев остава в ареста поне до петък, когато Софийският градски съд ще разгледа мярката му за неотклонение.  Снимка ЦВЕТАН ТОМЧЕВ
Костинбродският бизнесмен Любомир Илиев остава в ареста поне до петък, когато Софийският градски съд ще разгледа мярката му за неотклонение. Снимка ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

Костинбродският ромски барон Любомир Илиев-Къдравия, който бе арестуван за подбудителство към убийствата на магистрат, политик и шефа на мешерето, е имал пропуск за последните три парламента.

Според депутати мургавият бизнесмен се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во народно събрание (НС), тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека, оглавявана от депутата от десницата Йордан Бакалов.

Запознати с парламентарните дела твърдят, че избирането му за съветник станало след ходатайство от бившия зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов.

Иванов го препоръчал на колегата си от СДС, тъй като ромът активно помагал на ГЕРБ в предизборната им кампания през 2009 г. Твърдял още, че като представител на ромското малцинство Илиев щял да бъде от полза за работата на комисията по правата на човека.

Бакалов направил искане до главния секретар на НС Иван Славчов да се издаде пропуск на Любомир Илиев. В писмото изрично било посочено, че това е по предложение на Лъчезар Иванов. Вчера Иванов не бе открит за коментар.

След избухването на скандала с парламентарния пропуск на боса на Килърите Петър Стоянов-Сумиста през юли м. г. Йордан Бакалов изпратил писмо пак до Славчов и поискал да се отнеме картата на Илиев.

“Този човек не го познавах. Първият ми личен контакт с него беше, когато му отнех пропуска”, категоричен бе Бакалов пред “Труд” вчера. По тази причина той не коментира с какви качества Къдравия е спечелил място на сътрудник в парламентарната комисия. Но заяви, че се отказал от него, тъй като останалите съветници били доктори на науките, учени и хора с ценз, каквито Илиев не притежавал.

По неведоми пътища ромският барон е намерил начин да си осигури постоянен достъп и в предишното 40-ото народно събрание, когато управляваше тройната коалиция. В интервю пред сп. “Тема” преди 5-6 години Любомир Илиев твърди, че е съветник в транспортната комисия, оглавявана тогава от Йордан Мирчев от НДСВ.

“Никакъв съветник не ми е бил. Имаше пропуск за Народното събрание, но не знам по чие предложение му е бил издаден. Иначе картите за достъп се подписват от главния секретар на парламента”, заяви пред “Труд” Мирчев вчера. Той обясни, че в неговата комисия тогава имало 21 души. По регламент всеки член на комисия можело да предложи свой сътрудник, на когото да се издаде пропуск. Мирчев предположи, че някой депутат го е препоръчал за съветник. И така Къдравия се е сдобил с пропуск.

“За 4 години нашата комисия е провела към 120 заседания. Любо Илиев не е присъствал на нито едно и не е давал становища”, каза ексдепутатът. Той добави, че е виждал рома в кулоарите на парламента в компанията на министри и депутати от различни парламентарни групи.

“Има много хора като Илиев, които идват в Народното събрание, за да търсят контакт с министри. Защото парите са в министерствата. Аз с какво мога да му ходатайствам за бизнеса?! Мога да му подаря една химикалка и нищо повече”, коментира Мирчев. Той твърди, че многократно е виждал Любомир Илиев и в 39-ото народно събрание. Тогава премиер бе Симеон Сакскобургготски, а НДСВ имаше парламентарно мнозинство.

Вчера репортер на “Труд” попита настоящия главен секретар на НС Иван Славчов как Илиев е прекрачвал законодателния храм към онзи момент: с постоянен пропуск или с временен (възможно е да е бил въвеждан от някой депутат). До редакционното приключване на броя не получихме отговор.

ВАНЯ ГЕОРГИЕВА

Данъчни погват фирмите му

Данъчните започват проверки на фирмите на Любомир Илиев, научи “Труд”. От НАП заявиха, че няма да коментират.

40-годишният мургав бизнесмен е собственик на пет фирми, най-мощната от тях е “Алфатекс Л”, която се занимава със строително-ремонтни дейности.

Бизнесът на Любомир Илиев тръгва рязко нагоре в средата на управлението на тройната коалиция, личи от сайта на “Алфатекс Л”. През 2004 г. дружеството е работило на 10-ина обекта, сред които мини “Асарел”, “Марица-изток”, Института за спешна помощ “Пирогов”. В следващите 2 години фирмата е работила на 15 обекта.

Най-силна за бизнеса на рома се оказва 2007 г. Дали чрез ходатайства или не, но същата година “Алфатекс Л” успява да спечели поръчки за ремонт на близо 150 училища в цяла България, граничните пунктове Гюешево и Калотина.

Пак тогава печели търга за ремонт на административния съд в Стара Загора. През 2008 г. правосъдният министър Миглена Тачева отменя процедурата, тъй като ведомството не разполагало с посочените в договора 2,6 млн. лв. “Алфатекс” завежда дело и го печели. Дейността на обекта започва миналия април.

Босът на фирмата възлага почти всички дейности на подизпълнители. През декември 2011 г. правосъдното министерство превежда 1,5 млн. лв. на фирмата му. Останалата част трябвало да се плати след взимането на акт 15, обясни Румяна Присадашка, която наблюдава ремонта.