Начало, Анализи

Българин не се става с непълен член

Докато бях министър без портфейл, се подложих на тест за получаване на българско гражданство и допуснах доста грешки. Най-вече по въпросите, свързани с пълния и непълния член в българския език. Въпреки лошото ми представяне, убеден съм, че подобна бариера трябва да има.

Всяка държава поставя ограничения пред чужденците, желаещи да получат гражданство. Те се определят от това дали тя желае бърз прием на чужди граждани, или иска да го намали. Поради огромния наплив на емигранти някои страни съзнателно поставят тежки ограничения. Например Австрия иска такова познаване на немския език, което често пъти е непосилно и за самите австрийци.

В България ограничението също е сериозно и това не е случайно. Само така може да се предотврати получаването на българско гражданство от лица от Близкия изток и Северна Африка, които, както е известно от практиката в Западна Европа, трудно се интегрират поради големи различия в религията, традициите, обичаите и т. н.

Има обаче една голяма група от т. нар. хуманитарни случаи, за които този тест не би трябвало да е задължителен. Преди 1989 г. в България учеха много палестинци, египтяни, тунизийци, алжирци и др., които сключваха брак с българки и оставаха да живеят тук. В моята практика се сблъсках със случая на лекар от Ливан, женен за българка от 33 г. Порасналите му деца в събота и неделя могат да ходят в Гърция на почивка, а той - не, тъй като не е български, съответно европейски гражданин.

Още по-голяма е групата на българите и българките, които имат бракове с руснаци, украинци, беларуси и т. н. Техните деца са родени в България и повечето знаят само български език, но нямат българско гражданство. Дори бившият премиер на България Сергей Станишев получи българско гражданство едва през 1996 г.

Преди 1989 г. Съветският съюз не разрешаваше на децата от смесени бракове да получават българско гражданство. Сега, когато тези деца са големи мъже и жени и Съветския съюз го няма, те се оказаха без никакво гражданство. Десетки хиляди са в клещите на параграф 22. Спомнете си случая с двете арменчета от Петрич, родени и израснали в България. Майка им и баща им, понеже са имали арменски документи - имат българско гражданство. Децата обаче нямат и искаха да ги екстрадират в Армения.

Спасявахме ги няколко пъти в последния момент.  Очаква се новият закон за придобиване на българско гражданство от чужденци да бъде приет до края на юли и този въпрос най-накрая да се реши.

Новият закон би трябвало да регламентира и различния подход към различните чужди граждани в България. Едните са от български произход и се интегрират много добре, защото знаят езика ни. Бесарабските българи например говорят на хубав мек диалект, тъй като са преселници от Тракия и Западните покрайнини. Идващите от Македония и Албания говорят на западнобългарски диалекти. А след като се установят тук, бързо ликвидират разликите, тъй като отвсякъде ги залива литературен български език - от радиа, телевизии, контакти в работата и в квартала. Адаптират се лесно и поради това, че повечето идват от бившите соцстрани, в които средното образование беше задължително. Т. е. при нас не идват някакви аборигени, както си мислят мнозина, а образовани хора със специалности. На събор на българите от Бесарабия, живеещи в столичния кв. "Младост", се събраха над 2000 души. Нито един от тях не се оплака. Всички са си намерили работа и са се адаптирали. Проблеми нямат и българите от Македония, Западните покрайнини и Албания.

Друга голяма група са чужденците, които са купили имоти в България и са се преселили тук. Това са главно руснаци, украинци, австрийци, англичани и др.

Одобрявам и идеята новият закон да регламентира получаване на българско гражданство срещу инвестиция от няколкостотин хиляди лева. Това следва практиката на Америка, Канада, Англия и други държави. В Америка  изискваната сума  е 1 млн. долара.

Колкото до теста, много важно е кой изпитва. Защото той може да е само една формалност. Но е възможно и някой бюрократ многознайко да се вживее и ненужно да спъва хората. Сигурен съм, че 70 на сто от нас биха се оплели на въпроса що е подлог и що е сказуемо, както и къде да турят пълен и непълен член. Така че най-добре ще е изпитът да отпадне за хората от български произход, но да остане за всички други чужденци.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ