Начало, България

Лятна дрямка в строителния контрол

Светкавичната акция на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) срещу слънчевите централи може да влезе в историята със своята бързина и ефективност. Само за няколко дни по заповед на регионалния министър Лиляна Павлова са започнали дисциплинарни производства срещу 22-ма служители, които са узаконили фотоволтаични централи, без да спазят процедурите. И това е резултат от проверка, за която на 29 юни регионалното министерство съобщи, че тепърва започва.

Бързат бавно

Ако ДНСК прилагаше с такава бързина закона за всяка незаконна постройка, в България нямаше да съществуват нито митничарското “Весело село” Ставри Димитрово, нито “Златна перла”, нито други емблематични погазвания на закона, които често траят с десетилетия.

От отчета на ДНСК, който от няколко дни е качен на сайта на ведомството, се вижда, че събарянето на емблематичните със своята незаконност постройки около и в големите язовири върви със скоростта на костенурка. След като миналата година властта нареди строителните инспектори и данъчните да летят с хеликоптер над 53 големи язовира, за да видят онова, което цяла България знае от двайсет години, ДНСК издаде 553 заповеди за премахване на незаконни постройки. До средата на 2012 г. са премахнати едва 169 от тях, а само 49 са отменени от съда. Ако работата върви със същото темпо, всички незаконни постройки край язовирите ще бъдат съборени някъде към края на 2015 г.

Законът помага

За да просъществува незаконна постройка в България, не е нужно да се погазва законът, тъй като той дава огромни предимства на нарушителите. Ако случайно ДНСК хване някого, че строи незаконно, може да спре строителството със заповед, която може да се обжалва на две инстанции, което трае около година. Но самото спиране на строителството нищо не означава - недовършени незаконни постройки из страната има колкото искаш. По закон трябва да се издадат и заповеди за забрана на достъп до строежа и за събаряне на построеното.

Често докато тези две заповеди се мотаят по съдебните инстанции, настъпва някаква промяна било в общия устройствен план за района, било в подробния и постройката се оказва напълно законна.

Накрая - амнистия

Не всяка постройка, която нарушава закона, е незаконна. Законът за устройство на територията дава възможност нещо да се обяви и за “строеж с нарушения” и да се мине само с предписание за отстраняването им.
И понеже на някои и това не е помогнало, през 2003 г. управляващите дадоха амнистия на незаконното строителство - с промяна в Закона за устройство на територията се позволи на всички незаконни постройки, започнати преди тази година, да бъдат узаконени.

Призрачен юли във "Веселото село"

Лятото вече започна, а в някогашния митничарски рай на брега на язовир “Ивайловград”, наричан “Веселото село”, цари потискаща тишина и тотална разруха. 14 месеца след началото на акцията за събаряне на незаконни къщи и вили на брега, с. Ставри Димитрово изглежда като декор за снимки на военен екшън.

На някогашния хангар за джетове са изтръгнати вратите, десетина празни пластмасови бутилки са разхвърляни по пода и жуженето на стършели е единственият живец. Кал е покрила релсите, по които някогашните обитатели и техните гости изкарваха джетове и скутери до водата.

Централната улица “Крайбрежна” е неузнаваема. Триметровите дувари, ограждащи луксозните и обширни постройки, са срутени. Ставри Димитрово е сметище за строителни отпадъци, след като повечето от собствениците сами разрушиха незаконните си постройки. Така избегнаха солидните глоби. Ангажиментът да почистят боклуците е на собствениците на съборените имоти. Срокът, който община Любимец им беше дала, изтече още преди три месеца. Оттогава руините не са намалели.

До разрушаването на незаконните обекти се стигна след мъчителни процедури. Най-напред собствениците обжалваха решението на ДНСК, че сградите са незаконни. След това обжалваха самите заповеди за събаряне. И докато съдебните срокове се точеха по различните нива на съдебната система, Ставри Димитрово си открадна още близо 2 години съществуване. Местните са убедени, че две десетилетия никой не е посмял да пипне Ставри Димитрово, защото парите, с които са построени незаконните палати, са част от големия корупционен оборот на митницата и другите гранични служби на ГКПП Капитан Андреево. И за които се смята, че от началото на прехода винаги са били черна партийна каса за всяка управляваща формация.

Тук са премахнати 123 незаконни постройки, но само двайсетина от тях са луксозни масивни вили. Останалото са огради, барбекюта, беседки, барплотове и басейни. Предстои събаряне на още 51 обекта, за които в момента от ДНСК са обявили конкурс за избор на фирма-изпълнител.

През октомври 2010 г. Ставри Димитрово бе облетяно за пръв път от хеликоптер с данъчни служители и строителни инспектори. Втора година събарянето продължава. Въпросът е защо държавата чака 20 години, за да свърши нещо, което дори и при сложните и тежки съдебни процедури можеше да се направи в 10 пъти по-кратък срок.

Германците събарят бързо и глобяват скъпо

Незаконните постройки в Германия се събарят бързо, а на престъпилите закона се налага висока глоба - до 500 000 евро.

Германците дори не помислят, че при нарушение наказанието би им се разминало. Това обяснява и крайно редките случаи на незаконно строителство и огромния интерес, който предизвика събарянето на 6 юни т.г. на цял замък, издигнат насред лозе край градчето Хепенхайм.

Рутенето започна само 3 месеца след като стана известно, че замъкът е бил граден незаконно. Собственикът му, пчеларят Фолкер Зирадски, се прочу като най-странния нарушител на строителните разпоредби. Самият той през сълзи разказа за рухналата му многолетна мечта - да съгради замък, където деца да ходят на зелено училище. Пчеларят е строил замъка сам, с тонове строителни отпадъци, камъни и глина. Цялото му вложение излязло 25 000 евро.

Срещу събарянето не помогнаха стотиците писма на възмутени от действията на властите граждани. “Всички са равни пред закона, не може да има изключение за нито една незаконно градена постройка, даже ако става въпрос за телена ограда”, отсече в деня на събарянето Уте Шнайдер, шефка на строителния надзор в Хепенхайм.

Повече милост, но само на думи, прояви кметът на града Райнер Бурелбах: “Намеренията на Зирадски заслужават всеобщото ни уважение. Въпреки всичко строителството е незаконно и последствията са неизбежни.”

Зирадски започва строителството на замъка преди 7 години, въпреки отказ да получи разрешително. Надявал се, че след завършването на строежа власти и граждани ще ахнат и той ще бъде узаконен заради общественополезното му предназначение. Пчеларят бил сигурен, че няма кой да подаде сигнал, тъй като лозето му, където градил замъка, се намира в затънтена местност.

За зла участ човекът натрупал дългове и изпаднал в неплатежоспособност. Това наложило в началото на тази година лозето му да бъде продадено на търг. Така властите се натъкнали на замъка.

Тъй като постройката е нестабилна, разходите по събарянето , продължило едва два часа, възлизат на 10 000 евро. По закон сумата поема нарушителят. Фолкер Зирадски обаче е потънал в дългове. В такива случаи разходите са за сметка на общината. Която някой ден може и да си прибере парите от Зирадски.

80 километра пътища са без акт 16

Около 80 километра нови и ремонтирани първокласни пътища и магистрали в България са без акт за експлоатация, но се използват и по тях се движат коли. ДНСК не може да разруши тези шосета, но няма начин, ако е например магистрала, да се разреши максималната скорост на движение да е 130-140 км в час.

В това състояние са 19 км от магистрала “Струма” от пътен възел “Даскалово” до началото на лот 1, където акт 16 не може да се издаде, защото още не са приключили отчуждителните процедури и много собственици на терени не са получили парите си.
Проходът на републиката, ремонтиран през 2009 г., също не е узаконен, тъй като на места е изградена трета лента, каквато липсва в първоначалния проект.

Наскоро премиерът Бойко Борисов направи първа копка на 7,5 км от “Хемус” близо до Шумен, но в действителност строителното разрешително за обекта бе само за около 150 метра. 30 километра от “Марица” пък не са вкарани в кадастъра, т.е. и при тях не всичко е наред.

Строгост само при поискване

Незаконните постройки, освен ако не са фотоволтаични централи, имат шанса да се окажат най-вечното нещо в България. Тях не ги лови законът, защото за тях той е като едра мрежа и пропуска много. А и когато случайно хване нещо, има хиляди начини да се избегне събарянето.

Дори когато нещо се събаря, не можем да сме много сигурни в отчетите на ДНСК. Защото зад десетките и стотици съборени обекти най-често се крият огради, барбекюта, гаражи, пристройки и пр. дребни обекти. Масивните сгради, които са най-крещящият случай на нарушение на закона, много често оцеляват.

Тъкмо затова действията срещу фотоволтаичните централи са много показателни. Дори част от тях наистина да нарушават закона в съучастие със строителни инспектори, бързината показва, че ДНСК пипа здраво само когато  се нареди отгоре.