Начало, Общество

“Кувейтска Спаска” се надява само на Бойко

Цветанка и синът й Салем посрещат новата 2009-а. Малко след това тя го вижда за последен път.
Снимка Личен архив
Цветанка и синът й Салем посрещат новата 2009-а. Малко след това тя го вижда за последен път. Снимка Личен архив

Македонски съдът отне родителските права на българската гражданка от Гевгелия Спаска Митрова. Оказва се, че друга българка - Цветанка Панделиева (31) от Благоевград, е сполетяна от подобна съдба, но в Кувейт. Тя вече над една година не е виждала 5-годишния си син Салем. Сега разчита единствено на Бойко Борисов. В друг не вярва, след като българските дипломати не успели да й помогнат. Ето какво разказа тя пред екип на “Труд”.

“Преди 8 години (2002) заминах в Кувейт на работа като стюардеса. Там срещнах Хасан Хасан, но тогава не знаех, че ще се превърне в моя палач.” Той имал добри обноски, светско образование, получено в Канада. Притежавал канадски паспорт, въпреки че майка му е кувейтка, а баща му сириец. Тя се съгласява да се оженят, приема мюсюлманската вяра. Щастието им обаче било кратко и се изпарило, когато Хасан завел булката в дома на родителите си.

“От този миг нататък животът ми се преобърна, имах чувството, че вече не познавам Хасан, все едно някой го бе подменил. Стана неузнаваем, майка му го настройваше срещу мен и се мъчеше да ме прогони. Хасан опитваше да се съпротивлява, но бе пречупен от традициите на родителите му. Те отказаха да приемат, че снаха им е европейка. “Български боклук”, бе обръщението на свекърва ми.”

През 2004 г. тя забременява и се ражда Салем, който е с двойно гражданство - българско и канадско. Но проблемите растат, започват побоища. Едва през 2006 г. Цветанка се обажда на посолството ни в Кувейт. Тя твърди, че тогавашния ни консул Мирослав Зафиров й казал да слуша мъжа си. Но според Външно е посъветвана да се върне в България с детето си при първа възможност. Това става - след поредния скандал съпругът й ги качва на самолета с думите, че като заминат, ще се разведе. Но след няколко месеца Хасан почва да я търси непрекъснато. Моли я да се върне, твърди, че е наел апартамент. И през пролетта на 2007 г. тя отново отива с детето си в Кувейт. Идилията продължава седмица. Съпругът й я издебва докато спи, взима Салем и багажа му и го отвежда при майка си. През 2008 г. тя пак се свързва с консула, който й казва, че не могат да се намесят, и я съветва да намери адвокат и да се обади в полицията. Тя го прави. В полицейското управление казват на Хасан, че трябва да върне детето на Цвети, иначе ще го арестуват. Така Салем отново е при майка си, но тя не може да се прибере с него в България. Хасан не й дава паспорта на детето и, разбира се, разрешение.

От пролетта на 2008 г. вече текат делата за развод и за попечителство над Салем. Цвети пак е тормозена - звънят й непрекъснато и я заплашват не само семейството на Хасан, но и непознати. Два месеца след почването на делата Цвети търси и подкрепа от посолството ни - да отведат нея и детето в България или поне да им дадат подслон в мисията. От посолството отказват. Тя отива и в канадското посолство - все пак детето има и канадски паспорт. Не й дават среща с консула.

Хасан подава две жалби срещу нея през 2009 г. - едната е за секстормоз от Цветанка и неин приятел над Салем, а втората - за сексуална връзка между нея и въпросния мъж. Тъй като и двете жалби са за криминални престъпления в Кувейт, на Цвети е забранено да напуска страната до края на проверката. Не се стига до съд поради липса на доказателства. Разводът приключва на 16 декември 2009 г., но делото за попечителство на детето в момента се гледа на трета инстанция. На първите две Цвети губи, както и правото да вижда Салем. Хасан твърди пред съда, че тя е психически неуравновесена и представя документ от психолог, приятел на семейството. На трета инстанция е разпоредена тройна психологическа експертиза. Цвети обаче се съмнява в нея, защото лекарите, извършили прегледите, са подчинени на семейният приятел на Хасан, който я е определил вече като “психически неуравновесена”.

“Сега искам държавата да ми помогне с правна и експертна помощ. Затова вярвам единствено на Бойко Борисов”, казва Цветанка. Тя си прави психологическа експертиза у нас и се надява съдът в Кувейт да я приеме. “Последната ми надежда е в премиера, тъй като всяка независима медицинска експертиза би постановила, че мога да нося отговорност за детето си”, повтаря тя.

От МВнР заявиха, че са направили всичко възможно да й помогнат. При открадване на документите й помогнали да бъдат издадени нови за дни. Осигурили да остане в Кувейт, тъй като е имало опасност след развода да бъде експулсирана. Посолството й е помогнало и за намирането на адвокати. Но според Цветанка те загубили две дела за попечителство и тя наела друг защитник.