Начало, България

Кмет и футболен бос сред жертвите на „Килърите”?

Петър Стоянов-Вожда бил във ВМА със съмнения за инфаркт
Петър Стоянов-Вожда бил във ВМА със съмнения за инфаркт

Бандата на “Килърите”, която бе задържана за разстрела на Юри Галев и заподозряна за атентата срещу бизнесмена Румен Рачев в Шумен, има на сметката си още шест убийства. Това оповестиха криминалистите, но бяха категорични, че засега няма да сочат накъде водят следите.

“Търси се общ почерк на извършителите, проверяват се бизнес връзки и конфликти в годините, събират се сведения от хора, които проговарят сега - след като в ареста са основни лица”, обясниха ченгета.

След прочит в списъка на неразкритите убийства от последните години излизат няколко имена, свързани с бизнеса в Боровец, или с някои от задържаните в акция “Килърите”. Екип на “Труд” избра да припомни за шест “студени досиета” - знакови случаи, останали неразкрити. Но има поне още два или три от тях, при които или почеркът на килърите се разминава, или връзките са от различни величини.

Например известно е, че бизнес империята на убития през март 2003 г. Илия Павлов се простираше и върху Боровец. Както и че една от версиите за разстрела на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 г. бе включването му в проекта “Супер Боровец”. Но звучи невероятно някой, който е делил мегдан с хора като Павлов и Кюлев в Боровец, да възложи поръчката на Пешо Вожда на сумистите, или на Васко Кеца - бодигард на Бай Миле, още по-малко на група “стрелци” от Червен бряг.

Далеч по-вероятно е “Килърите” да имат пръст в разстрела на Александър Занев - съдружник във фирма с жената на Туци, получил дялове от Вожда. Или в убийството на Стоян Стоянов, приятел и съсед на Юри Галев в с. Бели Искър. Или в екзекуцията на кмета на Елин Пелин Янко Янков, доколкото той е имал нещо общо с “оръжейника” на групата Методи Иванов. Възможно е дори по тази линия полицията да разкрие и мистериозното изчезване на Вене Сотиров - шефа на кооперация “Мургаш-Кремиковци”...

Вожда: Не познавам стрелеца

“Не познавам Георги Петков-Дачи и Методи Иванов и нямам нищо общо с тях.” Това заявил по време на разпит шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, разказа вчера неговият адвокат Николай Беров.

Според МВР Дачи е човекът, който открил огън с автомат “Калашников” по Юри Галев на 20 юни по пътя Боровец - Бели Искър. В дома на Методи Иванов пък бе открит автомат със сгъваем приклад и 4500 патрона. В момента се правят експертизи, за да се види дали това е оръжието, с което е надупчен президентът на футболен клуб “Рилски спортист”.

Вожда потвърдил, че познава Васил Костов-Васко Кеца. Казал също, че с Янко Попов-Туци били добри познати, но по негово мнение ресторантьорът от Самоков нямал достатъчно финансов ресурс, за да плати за убийството на Юри Галев.

Петър Стоянов се почувствал зле в петък следобед в сградата на областната дирекция на МВР-София. Там бил повикан медицински екип, който го откарал в болница. “Има съмнения, че клиентът ми е получил инфаркт на долния миокард”, каза вчера адвокат Беров. По негови думи в момента Петър Стоянов бил изпълняващ длъжността шеф на Европейската федерация по сумо.

Мето Кмето - кремиковската връзка

“Познавам този Мето от кв. “Враждебна”. Той идваше при баща ми, имали са поне 3-4 срещи. Дочувах, че искали нещо да правят заедно, но какво точно - то е било между двамата.”

Това си припомни вчера Ирина Сотирова, дъщерята на изчезналия мистериозно Вене Сотиров, шеф на кооперация “Мургаш-Кремиковци”.

“Винаги съм казвала на полицаите: “Търсете тук, в нашия район! Баща ми не беше национално известен, но в Кремиковци и околните квартали всички го познаваха”, добави г-жа Сотирова. Повече от година няма ни вест, ни кост от баща й. Вене Сотиров бе отвлечен пред дома му в кв. “Сухата река” през април 2009 г. Никой не се свърза с близките да иска откуп, а и срещу никого от разкритата банда на “Наглите” не бе повдигнато обвинение по този случай.

Методи Иванов (51 г.), известен още като Мето Кмето - това е човекът, оказал съпротива в петък сутринта, когато полицаи от СДВР нахлули в дома му в кв. “Враждебна”. При обиските там бил намерен автомат “Калашников”, незаконна пушка и 4500 патрона. Той имал и присъда пробация за притежание на взрив.

Ирина Сотирова вярва, че истината за съдбата на баща й може би ще излезе наяве сега, когато “Килърите” са в ареста, а сред тях има и познат човек.

Прякорът Мето Кмето е от 2007 г., когато Методи Иванов се кандидатира от Българска социалдемокрация на Александър Томов за кмет на столичния район “Кремиковци”. Успява да спечели 491 гласа, или 7,41 % от вота, сочат избирателните протоколи.

Далеч по-интересно е обаче участието му във фирма за търговия с газ. А версията за газификация на Елин Пелин се свързва с още две убийства.

Кметът на града Янко Янков, също от Българска социалдемокрация, бе разстрелян в двора на къщата му през януари 2007 г. През май същата година в столичния квартал “Бояна” бе убит и босът на “Локомотив” (Пд) Александър Тасев-Остапа.

Сред многобройните му дейности бил и проектът за снабдяването на Елин Пелин с газ, по който работел съвместно с кмета Янков.

Съседът на Галев търгувал с Туци?

Стоян Стоянов от с. Бели Искър и съседът му Юри Галев изкупували трупи от дърводобивни фирми, понякога и без документи за произход. В момента полицаи проверявали дали сред доставчиците им са били фирми на Янко Попов-Туци или негови приближени. Не се изключва поръчката да е била заради неуредени сметки с незаконна дървесина.

43-годишният Стоян Стоянов бе разстрелян с автомат “Калашников” на 11 май в двора на къщата му, която е близо до дома на Юри Галев. Тогава криминалисти започнаха работа по версията, че между двамата е имало вражда. Местните хора я опровергаха. Те разказаха, че и Стоян, и Юри имат дъскорезници, но били приятели и даже си помагали при сделките.

Юри се заклел, че ще открие убийците на Стоян и ще им отмъсти. Затова и на 20 юни, когато килъри откриха огън с “Калашников” и раниха смъртоносно Галев, почти всички в БелиИскър си помислили, че го стрелят заради Стоян. Или защото е открил душманите му, или защото двамата са станали трън в очите на някого. Ченгетата не изключвапи версията, че съселяните са разстреляни с един и същ автомат.

Цехът на Галев се намира в Бели Искър и изглежда доста запуснат, видя в събота екип на “Труд”. Предприятието на Стоян е извън селото по пътя към Самоков и отдалече се вижда, че е добре поддържано и подредено.

“Незнаем дали Стоян е имал нещо общо с Туци, но е съвсем вероятно. Може да му е бил посредник или доставчик. Не е изключено също Туци да е бичил свои трупи на гатера на Стоян, той имаше много клиенти от Самоков”, допускаха в Бели Искър.

Занев - съдружник на балдъзата на Бай Миле

Откоси от автомат надупчиха шефа на “Софийска баница” Александър Занев. Куршумите го застигнаха в джип “Сузуки” на 18 май м. г. пред дома му в столичния кв. “Бояна”. Тогава се проверяваше версията, че Занев е убит заради голяма сума пари, която дължал. Смяташе се и че той е влязъл и в конфликт с други бизнесмени.

Интересното е, че приживе той е съдружник с балдъзата на Бай Миле - Ива Панагонова, и със съпругата на Янко Попов-Туци във фирмата за таксиметрови превози “Емпайър”.

Друг любопитен факт е, че до юли 2007 г. шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов има участие в дружеството. После прехвърля 25 дяла на Ива Панагонова и още толкова на Александър Занев. Шефът на “Софийска баница” бе едноличен собственик и на фирма “Вип трейд” ЕООД, която се занимава с ресторантьорство.

Дъртия - човекът, предупредил Бойко Борисов за атентат

“Човекът, който ме предупреди за готвен атентат срещу мен, бе застрелян до кино “Изток”. Беше като наказание за това, че ми е казал. Това беше Румен Швейцареца, ако не се лъжа за прякора.” Тава обявява в средата на април м. г. сегашният премиер Бойко Борисов. И допълва, че атентатът е бил поръчан от известния сръбски бандит Сретан Йосич.

Смъртоносните куршуми застигат Румен Пешев пред дома му на ул. “Чехов” в София през декември 2006 г. Прякорът му Швейцареца му е лепнат, след като живее дълги години в страната на часовниците. В средите на СИК обаче е известен като Дъртия - заради побелелите му коси.

Румен Пешев е бил гард и съдружник на Милчо Бонев-Бай Миле, който бе разстрелян две години по-рано. Двамата имали обща фирма “Живот 1” ООД, която е за консултации по управление и стопанска дейност.

Една от версиите за смъртта на Дъртия е заради предупреждението, че се готви атентат срещу Борисов. Според друга хипотеза той е станал жертва на неуредени сметки при разпределението на част от бизнеса на застреляния Бай Миле.