Начало, Общество

Трансплантации на бъбрек убиха мъж и върнаха момиче на хемодиализа

2 съдебни иска за непозволено увреждане срещу Правителствена болница „Лозенец" са завели двама потърпевши от направените им трансплантации в лечебното заведение. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Е.Л. е на 34 години. Влиза в тогавашната Правителствена болница „Лозенец" (днес вече Университетска), за да му бъде направена бъбречна трансплантация, на 16-ти декември 2009 г. На 09-ти януари месец след това мъжът умира в болницата.

Преди трансплантацията Е.Л. бил активен, работил като общински съветник и адвокат на свободна практика. Изглеждал толкова добре, че повечето хора не вярвали, че е на хемодиализа.

След като му съобщили, че е намерен донор, мъжът бил насочен към Правителствена болница. Многократно го търсили по телефона, за да го убеждават, че трябва да я направи, давали му гаранции, че всичко ще мине добре, че трансплантацията ще бъде успешна, давали му надежди за 100 % излекуване и предстоящ нов начин на живот.

Няколко дни след операцията обаче състоянието му се влошило. Спрял да отделя урина. Започнал да му се подува кракът, а след петнадесетия ден спрял да се храни и до края му давали само течна храна. Бил отнесен, бълнувал, чувствал се изморен и заспивал. Никой не обръщал внимание на оплакванията му. На близките била отказвана информация. Докторите говорели все за бъбрека, че всичко е наред.

Родителите на 34-годишния мъж разбрали, че синът им е опериран от директора на болницата - доц. Любомир Спасов. Всичките им опити да разговарят с него, да узнаят неговото мнение за сина им, се оказали неуспешни.

За смъртта на сина си те разбрали пред реанимацията. Там им казали, че той е починал преди 35 минути и могат да приберат тялото след два часа от някаква частна погребална агенция. Накарали ги да подпишат декларация, че не искат аутопсия.

В смъртния акт е отбелязано, че причината за смъртта е септичен шок. Инфекцията е получена в самата болница. Е.Л. постъпва без инфекция в лечебното заведение. Ако е имал такава, то той не би трябвало да бъде подложен на операция. Наличието на оток по десния крак, дължащ се според епикризата на застой на лимфна тъкан, също е доказателство за неправилно проведена операция за трансплантация на десен бъбрек, отбелязват от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Да оживееш без особени шансове за живот

На 19-годишната К.С. от болницата в Лозенец също предлагат да й трансплантират бъбрек. Годината е 2007. За да може да се осъществи операцията, е било необходимо да се намери подходящ донор. Дълги години К.С. е записана в листа на чакащи, с надеждата да се намери трупен донор, но това така и не се случило.

Съществувала възможност да се трансплантира бъбрек от здрав неин роднина. Баща й се съгласил да се подложи на операция и да дари единия си бъбрек. От Правителствената болница ги уверявали, че всичко ще мине успешно, че разполагат с всичко необходимо, в това число специалисти, с опит, които могат успешно да извършат както операция на бащата - да извадят неговия бъбрек, така и операция на 19-годишната К.С. - да го присадят.

Момичето постъпило в болницата на 29-ти ноември 2007 г. след необходимите изследвания и проведено лечение с назначена дата за операция. Трансплантацията била извършена 3 дни по-късно. Оперира отново директорът на болницата - доц. Спасов.

Под претекст, че всичко е минало успешно, К.С. е изписана на 22-ри декември, точно преди коледните и новогодишни празници.

Същият ден обаче момичето получава болки в корема, които се усилват, а на другия ден стават нетърпими. Никакви лекарства не помагат и тя постъпва по спешност отново в болница Лозенец, където остава следващите три месеца до 21-ви март 2008 г. През по-голямата част от престоя в болницата К.С. е поддържана в медикаментозна кома. През това време тя е била оперирана 5-6 пъти. По дадените обяснения от лекарите, в последствие е установено следното:

- откъсване на уретера от пикочния мехур-изпуснал клипс
- уринарен перитонит и сепсис
- присаденият бъбрек е спрял да функционира и тъканта му е умъртвена.

На 13-ти януари е отстранен присаденият бъбрек, поради развитие на обща интоксикация, заплашваща живота на пациентката. В крайно тежко състояние е оставена в реанимация, в пълна изолация. Времето, през което не е в кома, е с непоносими болки в гърба, за които лекарите й давали лидол. Поради дългия престой на легло момичето получава атрофия на мускулите. Продължителното лечение с антибиотици води до гъбична инфекция. А заради честите и много операции оперативните рани са оставени да се затворят вторично.

Има много силно главоболие дни наред. Появил се и силен кръвоизлив от носа.

Причина за развитието на инфекция се оказал излив на урина в перитонеума от изпуснал шев на уретера. Това дава основание да се предполага, че на болната не е поставен така наречения дабълджей катетър. Катетърът се поставя именно, за да не се получи излив на урина в перитонеума, запазвайки проходимостта на уретера.

Макар че оцелява, К.С. отново е на хемодиализа, пропускайки единствения си шанс да получи бъбрек от жив донор. Повторната трансплантация, освен заради липсата на донор, става още по-проблематична заради натрупаните антитела и по всяка вероятност, ако изобщо се стигне до такава, тя трябва да се направи в чужбина. Бащата е останал само с един бъбрек, без да помогне на детето си и увеличавайки рисковете за себе си един ден той да се нуждае от трансплантация.

Освен това, при постъпването в болницата К.С. предоставя оригиналите на всички предходни епикризи, протоколи, изследвания и заключения в болница Лозенец. В последствие се оказва, че всички документи са загубени, а това е пречка за по-нататъшното лечение.

Двата иска, които родителите на починалия Е.Л. и самата К.С. завеждат срещу болницата претендират за обезщетение от по 150 000 лева.

Кой има право да извършва трансплантция на бъбрек?

Лекарят, извършил операцията - доц. Спасов, няма необходимата специалност, квалификация и опит за извършването на трансплантацията на бъбрек. Според медицинските стандарти, бъбречните трансплантации могат да се извършват само от лекар със специалност по урология, пет години стаж по специалността и минимум 70 бъбречни операции с голям обем и сложност годишно. Доц. Спасов не отговаря на нито едно от тези изисквания и няма право да извършва бъбречни трансплантации, тъй като той е специалист по сърдечна хирургия. Самата болница има издадено разрешение за трансплантация, но не отговаря на изискванията на Наредба №6.